Forklift Operatör Ehliyeti

Forklift, ağır yükleri ataşmanları aracılığıyla kaldırmak ve özellikle bir araca ya da rafa yüklemek için kullanılan bir çeşit iş makinesidir. Forkliftler daha çok paletlerin üzerine yüklü ağırlıkları taşımak ve kaldırmak için kullanılırlar.

Forkliftlerin portif de denir elle hareket ettirilebilen küçük modelleri olduğu kadar büyük ve motorlu olan kamyon tipi modelleri de vardır. Açık alanlarda kullanım için dizel motorlu tipleri ve kapalı alanlarda kullanım için elektrik motorlu ya da akülü tipleri vardır.

Bu aracı forklifiti kullanabilmek için alınması gereken belgeye forklift belgesi denir….

Forklift operatörü kimdir:

Forklift Operatörü, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde, forklift kullanarak, çeşitli yükleri emniyetli bir şekilde yükleme, boşaltma ve forkliftin bakım ve kontrolünü yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

Forklift operatörlük belgesi ile hangi makineler kullanılır:

Forklift belgesi ile ancak forklift sınıfına giren makineler kullanılabilir.Operatörlük belgesi ehliyete g sınıfı olarak işletildiyse ehliyet sınıflarının yan tarafına forklift ibaresi yazılır, taşıt trafiği yolunda ve iş sahalarında sadece forklift kullanabilir.Eğer sürücü belgesine işletilmezse taşıt trafiğine kapalı yerlerde forklift operatörlük belgesi ile forklift kullanılabilir…

Forklift operatörlük belgesi nerden alınır..

İş makinesi operatörlük belgeleri Özel Öğretim Kurumlarına bağlı İş Makinesi operatörlük belgesi vermeye yetki belgesi almış MTSK’lardan (sürücü kursları).Makina Mühendisleri Odası,Tarım ve Köyişlerinden (Tarım için kullanılan iş makinesi türleri için) alınabilmektedir. Not:Özel Öğretim Kurumlarından onayı olmayan iş makinesi operatörlük belgesi verme yetkisi olmayan kurum,kuruluş ve şahıslara müracat etmeyin mağdur olmayın….

Forklift belgesi için hangi evraklar gerekli şartlar nedir ?

Şartlar

Yaş şartı: En az 18 bitip 19 dan gün almış olmak

Eğitim şartı: En az ilkokul mezunu olmak

Sağlık şartı: Operatör belgesi almasında sakınca olmadığına dair tek Tabibten veya klinikten alınmış sağlık raporu

Hükümlü olmama şartı: Adliyeden alınmış operatörlük belgesi alınmasında sakınca olmadığına dair savcılık temiz kağıdı

Eğitim ve sınav şartı: Gerekli eğitim alıp sınavlara katılıp başarılı olunması

Gerekli Evraklar

1.Diploma, Tastikname yada Öğrenci Belgesi fotokopi

2. 2 adet fotoğraf

3.Nüfus cüzdanı ve varsa Ehliyet  fotokopisi

4.Sabıka Kaydı (e-devlet ten, Nüfus Müdürlüğünden yada Adliyeden)

5.Sürücü olur Sağlık raporu

 

İş makinesi operatörlük belgesi ve G sınıfı ehliyet nedir ?

İş makinesi operatörlük belgesi hangi tip makina kullanılacak ise o makine türüne göre makinenin kullanılabilmesi için gerekli olan belgedir.İş sahası şantiye,fabrika içinde,araç parkında bu belge ile makine kullanılabilmektedir.

İş makinesi operatörlük belgesi ile taşıt trafiğine açık yollarda makine kullanılamaz,Taşıt trafiğine açık olan yollarda makineyi kullanmak için G sınıfı ehliyet almak gereklidir.

G sınıfı ehliyeti operatörlük belgesi olanlar alabilir.Kişinin Operatör belgesi ve her hangi bir sınıf sürücü belgesi var ise bağlı bulunduğu Trafik Tescil şubesine müracat ederek hiç bir sınava girmeden Operatörlük belgesi ve kurstan almış olduğu belgelerle birlikte sürücü belgesini ve evraklarını teslim edip G sınıfını ehliyetine işletebilir.

Eğer hiç ehliyeti yok ama operaörlük belgesi var ve bunu G sınıfı ehliyet yapmak isterse.Bununda iki yolu var ya her hangi bir sınıf (b sınıfı,e sınıfı,d sınıfı) ehliyet için sürücü kursuna müracat edip başarılı olduktan sonra sürücü belgesi sertifikası ve operatörlük sertifikasıyla birlikte Trafik Tescil e Müracaat etmek yada sürücü kursuna G sınıfı sürücü belgesi için müracat edip başarılı olduktan sonra bunları ehliyete çevirmek.

Buradan anlaşılacağı gibi Operatörlük belgesi tek başına G sınıfı ehliyete çevrilmemektedir.Bir diğer konu G sınıfı ehliytide sadece operatörlük belgesi olanlar alabilir…..

Forklift belgesi g sınıfı sürücü belgesine nasıl çevirilir ?

Forklift operatörlük belgesi almaya hak kazanmış bir aday forklift operatörlük belgesini müracat edip kazandığı kurstan evraklarını aldıktan sonra kursun bulunduğu ilçe Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne aşağıdaki evraklarıyla beraber müracat ederek eski ehliyetini teslim edip g sınıfı ehliyetini alabilir.Yeni ehliyetine hem eski ehliyet sınıfı hem g sınıfı yazılır… Ehliyet belgesi olmayanlar ise direk g sınıfı ehliyet olarak sürücü belgesini alırlar.

Leave a Comment